غذاهای محلی کهگیلویه وبویراحمد بیرون آمده ازدل طبیعت
غذاهای محلی عشایر بیرون آمده ازدل طبیعت
دوستان همراه پیرو مطالب پیشین در زمینه زندگی عشایر و روستاییان عزیز، میدانیم که غذا عامل مهمی در زندگی انسانها است و مردم هر منطقه خوراک و شیوهٔ پختوپز مخصوص به خود را دارند. تفاوتهای موجود در غذاهای هر منطقه تحت تأثیر عادات مردم و امکانات محیطی است. در بین بختیاریها غذا آنچنان ارزشمند است که به آن سوگند هم یاد میکنند.وضعیت غذایی کوچ نشینها باید در دو زمان مورد نظر باشد، در سردسیر یا گرمسیر که تقریباً ساکن هستند و در زمان کوچ، بختیاریهای کوچ نشین در هریک از این حالات رژیم غذایی متفاوتی دارند.
واما
خانه دوست اینجاست:
سردسیر و گرمسیر
در سردسیر یا گرمسیر وضعیت غذایی کوچ نشینها مانند یکجانشینها است با این تفاوت که فراوردههای دامی بیشتری در اختیار دارند. غذاهای عمدتاً خوراکهای گوشتی و کبابی به همراه انواع نان، انواع آش، محصولات لبنی و بسیاری از غذاهای بر پایهٔ میوهها و گیاهان است. میتوان گفت که رژیم غذایی آنها عمدتاً محصولات دامی و برخی محصولات کشاورزی است که در محل به دست میآید. عشایر در سردسیر علاوه بردامداری، گندم، جو و گاهی نیز حبوباتی چون عدس، گِندی و لوبیا میکارند که محصول آنها در پایان سردسیر به دست میآید. غذاهایی که از حبوبات درست میشوند از جمله اَو عدسی، اَو گِندی، اَو ماشی و دال از غذاهای بختیاریها است. در تابستان مقداری موسیر جمعآوری و خشک میکنند و در بقیهٔ فصول با آن ماست موسیر (تِلیکِه موسیر) درست میکنند. عشایر در سردسیر قارچهای تازه را چیده و خشک میکنند. مقداری از این قارچ را فروخته یا به رسم هدیه برای اقوام در گرمسیر آورده و بقیه را برای تغذیه استفاده میکنند. اَوِ قارچ که نانهای تیری نازک را در آن تَلیت (تَرید) میکنند، همیشه در یاد بختیاریها است. ترشی ناردون و تمبر هندی را پخته، کمی هم مغز گردو و تَفتالِه در آن ریخته، تَلیت (تَرید) کرده و با پیاز میخورند. خرما و شیرهٔ خرما (سِلون) به تنهایی یا به همراه اَردِه نیز از غذاهای آنان است. آش توله، آش ماست، آش بلگ و آش کاردین از انواع آش بختیاریها است. نگهداری ماکیان در بین عشایر به علت شرایط خاص زندگی آنها، کمتر رواج دارد.
در زمان کوچ
در زمان کوچ و نیاز به سرعت بیشتر در عبور از موانع طبیعی، وقت کمتری برای تهیهٔ غذا و پختن نان دارند. برخی اقلام غذایی مانند خرما یا آرد را به میزان محدود تهیه کرده و همراه میبرند. مشکل کمبود وقت در کوچ به سردسیر بیشتر است در این دوره احشام شیر نداشته یا شیر کمیدارند و در نتیجه خانوارها لبنیات کمتری خواهند داشت. به عکس در برگشت به گرمسیر مواد لبنی بیشتری در اختیار داشتند. شیر، ماست، دوغ و نیز کشک ساییده شده را به تنهایی یا به صورت شُله مصرف کرده و از سبزیهای محلی مانند کاردین کرفس کوهی و ترهٔ کوهی که به صورت خودرو سبز میشود به عنوان چاشنی استفاده میکنند. مغزگردو و بادام و بلوط نیز از جملهٔ غذاهای آنهاست. خرما و دیگر موادغذایی که در سردسیر یا گرمسیر خریده میشود تا مدتی از کوچ، بخشی از غذای افراد را تأمین میکند. از آنجا که در عشایر خرید و فروش گوشت مرسوم نیست، یک گوسفند هم برای یک خانواده زیاد است، در زمان گذشته که وسیلهای برای نگهداری گوشت نداشتند و مهمتر از اینها فرصتی هم برای توقف نداشتند، کمتر اتفاق میافتاد که گوسفندی سربریده شده و به مصرف غذا برسد مگردر زمان ها و مناسبن های خاص، به همین دلایل گوشت کمتر مصرف میشد…
اخبار مرتبط
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.