مصارف و کاربرد بَنِه
مصارف و کاربرد بَنِه
سقز که در لُری آن را بریژه و در زبان کردی منطقه بانه به آن (بنِشت) گفته میشود صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیارچسبندهاست که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتیهای گوارشی استفاده میشود. سقزازمحصولات مهم صادراتی ایران است و با طبع گرم و خشک به عنوان ماده جویدنی ،جهت برطرف کردن ناراحتی های معدی و جلوگیری از دل بهم خوردگی ها خصوصاً هنگام مسافرت مصرف سنتی دارد . ۲۵ درصد از شیره سقز حاوی روغن پرارزش و صنعتی تِربانتین است که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. علاوه بر این از شیره سقز در تهیه آدامس، عطر، خوشبوکنندهها، حشره کشها و در صنعت داروسازی در تهیه نرمکنندهها و ضد عفونی کنندهها استفاده میشود. در صنعت پلاستیک سازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ نیز مورد استفاده قرار میگیرد. بعلت نبود صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر گردیده و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع یادشده بکار برده میشود. اگر چه آمار دقیقی از تعداد درختان بنه در بانه موجود نیست اما تعداد آنها بین ۱۰ تا ۲۰ هزار اصله تخمین زده شدهاست. به طور متوسط از هر درخت ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ گرم سقز بدست میآید که در شرایط مناسب و سالهای پرباران این مقدار بیشتر هم میشود. در بانه درخت بنه اغلب بصورت تودههای مخلوط با درختان بلوط در روستاهای کانی سور، سیاحومه، دارینه، باشوان، بنه ژاژ، همزلان، ویسک، رشکی، خجک و … مشاهده میشود.
اخبار مرتبط
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.